Japon kadınları kaç yaşında olurlarsa olsunlar şişmanlamıyor, gençliklerinden, güzelliklerinden bir şey kaybetmiyorlar. Bunun sırrı Japonların beslenme alışkanlıklarında yatıyor. İşte Japon kadınlarının sırları.
Japonya’da kadınlar dünya geneline oranla çok daha uzun yaşıyorlar. Bu ülkede 40 yaşındaki kadınlar 20 yaşındaymış gibi görünüyorlar. Bu ülkede dünyanın en lezzetli yiyecekleri yeniyor ve incecik kalınıyor. Peki, işin sırrı ne? Naomi Moriyama satış rekorları kıran “Japanese Women Don’t Get Old or Fat /Japon Kadınları Ne Yaşlanır Ne Şİşmanlar” adlı kitabında Japon kadınlarının genç ve zayıf kalma sırlarını tek tek açıklıyor. KALORİ VE MİNERAL
Japon mutfağında büyük porsiyonlar, balık, soya, Pirinç, sebze ve meyve gibi düşük kalorili fakat vitamin ve mineral açısından zengin besinlerden oluştuğu için yenilen miktarın çok da büyük bir önemi yok. Peki klasik bir Japon sofrası nelerden oluşuyor? “Japonya’da kurulan klasik sofralar bir dilim ızgara balık, bir kase pirinç, buharda haşlanmış sebze, miso çorbası, tatlı olarak dilimlenmiş meyve ve bir fincan yeşil çaydan oluşur” diyor ünlü beslenme yazarı Naomi Moriyama… Kısacası tipik bir Japon öğünü; bir kase pirinç, bir kase çorba ve üç çeşit yan yemekten meydana geliyor. “Japon beslenme tarzı yüzde 26 yağ içeriyor. Şeker ve kalorisi de oldukça düşük. Balığa dayalı bu beslenme tarzı Japonların daha yüksek dozlarda Omega-3 benzeri ‘iyi yağlar’ aldıkları anlamına geliyor. Japonya’da işlem gören ve rafine edilmiş yiyecekler de Batıya nazaran daha az. Japonlar tarafından tüketilen toplam kalori miktarı da diğer ülkelere nazaran çok daha az. İşin en ilginç yanı da bir Japon’un çok nadir olarak acıkdığını söylemesi” diye de ekliyor Moriyama.
EKMEK DEĞİL PİRİNÇ
“Bir saat mutlu olmak istiyorsan kendini sarhoş et. Üç gün mutlu olmak istiyorsan evlen. Bir ömür mutlu olmak istiyorsan her gün pilav ye!” diyor bir Asya atasözü ve Japonlar da bu sözü ciddiye alır gibi gözüküyorlar. Japon mutfağında ekmeğin yerini pirinç pilavı alıyor. Hatta ‘Yemek yemek’ yerine Japonya’da ‘pirinç yemek’ deyimi kullanılıyor. Hemen her yemekte pirinç pilavı bulunuyor. Japonlar her öğün, sabahları da dahil olmak üzere ekmek yerine haşlanmış pirinç tüketiyorlar.
KAHVALTININ ÖNEMİ
“Japon kadınları güçlü bir kahvaltıdan asla vazgeçmezler” diyor Moriyama ve ekliyor; “Japonya’da tipik bir kahvaltı yeşil çay, buharda pişmiş bir kase pirinç, taze soğan ve tofulu miso çorbası, küçük nori yosunu yaprakları ve belki küçük bir omlet ya da ızgara som balığından oluşuyor.” New York’ta yaşayan Moriyama’nın her sabah yaptığı kahvaltı ise genel olarak bir yumurta, taze soğan, tofu, bir kaşık dolusu kahverengi pirinç ve çeşitli doğranmış sebzeler ya da bir önceki geceden kalma domates içeren düşük sodyumlu miso çorbası karışımından oluşuyor. Moriyama; “Japonya’da kahvaltı günün en önemli öğünüdür” diyor. Bu tür bir kahvaltı yapmayı siz de deneyin ve öğlen yemeğine kadar kendinizi ne kadar sağlıklı ve zinde hissedeceğinizi bizzat görün.
JAPON İŞİ TATLI
Japonya’da yemeklerin ardından tatlı yeme alışkanlığı yok. Yani en azından bizim bildiğimiz anlamda bir tatlı kültürleri yok. Tatlı daha çok saat 10:00 ya da 15:00’te yeşil çayla birlikte tüketiliyor. En sevilen tatlıları ise Azuki (kırmızı fasulyenin haşlanıp şekere batırılmasıyla hazırlanan tatlı). Şerbetli tatlılar ve pastalar mönülerinde yer almıyor. Japonya’nın ana tatlısı kesinlikle meyve! “Japon kadınları çikolataya bayılıyorlar” diyor Moriyama ve ekliyor; “”Ancak Japonların diğerlerine göre farkı, hazırladıkları tatlıları ve çerezleri daha az sıklıkta ve daha küçük porsiyonlarda tüketmek. Japonya’da tipik bir dilim kekin boyutu Amerika’dakinin üçte biri büyüklüğünde. Japonlar hiçbir zaman büyük tatlılar tüketme tuzağına düşmediler.”
Tipik bir japon mönüsünde neler oluyor?
* BALIK
Japonya, Batı ile kıyaslandığında iki kat daha fazla balık tüketiyor. “Japanese Women Don’t Get Old or Fat” adlı kitapta yer alan çarpıcı bir araştırmaya göre ise Japonlar dünyadaki toplam balığın yaklaşık yüzde 10’unu tüketiyorlar. Japonlar her yıl kişi başına 69 kilo balık tüketiyorlar. Bu rakam dünyada kişi başına yılda ortalama 16 kilo. Balık artık hepimizin bildiği gibi son derece değerli proteinler içermesinin yanı sıra neredeyse hayati değeri olan Omega-n asiti açısından da son derece zengin.
* SOYA
Son yıllarda “mucizevi bitki” olarak nitelendirilen soya fasulyesi, Japon halkının da bir vazgeçilmezi. Soya fasulyesi kalp ve damar hastalıklarını önlemede etkili… Bunun nedeni içeriğinde bulunan linoleik yağ asitleri ve düşük kolesterol seviyesi. Lif açısından da oldukça zengin olan soya fasulyesi
kan şekeri üzerinde pozitif bir etkiye sahip. Kolayca sindirilebilen ve kolesterol içermeyen soya ürünleri ete nazaran daha yüksek oranda B1 vitamini içeriyor ayrıca soyada kalsiyum, demir, çinko, fosfor, magnezyum miktarları da yüksek. Soya oğal bir östrojen olarak cilt üzerinde faydalı bir etkiye sahip isoflavone maddesi de içeriyor. Menopoz ve osteoporozda görülen negatif etkileri azalttığı, özellikle hücre hasarlarını, kemik erimesini önlediği de biliniyor.
* PİRİNÇ
Japon mutfağında ekmeğin yerini pirinç pilavı alıyor. Bu yiyecek kendi özel kasesinde, neredeyse her öğünde servis ediliyor ve genel olarak sade biçimde yeniliyor. Zeytinyağsız, tereyağsız, sossuz!” diyor Moriyama… Moriyama’nın daha sağlıklı beslenmeniz için önerisi de kahverengi pirinç tüketmeniz…
* SEBZE
Japonlar sebzeye bayılıyorlar. Özellikle de yeşil yaprak, daikon, kırmızı turp ve patlıcan gibi taze sebzelere… Japonlar; ‘Ne kadar tazeyse o kadar iyidir’ felsefesine bağlılar. nMEYVE “Japonlar meyveyi daha çok tatlı niyetine yiyorlar” diyor Moriyama ve ekliyor; “Örneğin benim annemin tatlı olarak favorileri kiraz, karpuz, üzüm, Japon hurması, çilek ve mandalinadır.”
Pişirme sunum ve sofra sırları KÜÇÜK TABAKLAR
Japonlar birkaç çeşit yemek yiyeceklerse, hepsi için farklı bir tabak kullanıyorlar. Böylece iki yemek arasında ara vererek midelerini dinlendirme şansları oluyor. Moriyama kitabında Japon yemeklerinin sunumuna da yer veriyor. Tabağınızı hiçbir zaman tam olarak bitirmeyin. Hiçbir yiyeceği büyük porsiyonlar halinde tüketmeyin. Her yiyeceği kendine ait özel tabağında servis edin. nAz her zaman daha çoktur. Her yiyecek doğal güzelliğini sergileyecek biçimde yerleştirilmelidir. * Yiyecekler hafif hazırlanmalıdır. * Taze olan her zaman en iyisidir.
PİŞİRME TEKNİKLERİ
Yemeklerin çoğu az pişmiş ya da çiğ yeniyor. Japon kadınları yemeklerini daha çok haşlama, buharda pişirme ve ızgara gibi yöntemlerle hazırlıyorlar. Buharda pişirilen gıdalar daha yumuşak oluyor ve besin değerlerini koruyor. Japonlar yemekleri yumuşatmak için ayrıca yağa da bu nedenle hiç ihtiyaç duymuyorlar. Japonlar ayrıca neredeyse hiç süt ürünü tüketmemelerinin yanı sıra tereyağı nedir bilmiyorlar. Bunun yerine soya ve susamdan oluşan bitkisel yağları tercih ediyorlar. Bu da Japonların hiçbir hayvansal yağ tüketmedikleri anlamına geliyor. Yani, tükettiğimiz yağ çok önemli!
YİYECEKLE FARKLI İLİŞKİ
Moriyama’ya göre Japon kadınlarının hem uzun ömürlü hem de ince olabilmelerinin nedeni diyet yapmıyor olmaları! Japonlar yedikleriyle ilgili farklı bir düşünceye sahipler. Çeşitli ürünlere dayanan bir beslenme uyguluyorlar ve kısıtlama ve yasakları pek umursamıyorlar. Yemeklerin sunumuna ve hazırlanışına verdikleri önem, mutfakla haşır neşir olurken tokluk hissi yaşamalarına neden oluyor. Sofraya oturduklarında da az ve öz yemek yiyorlar. Bunun yanı sıra her şeyden çok az miktarda tüketme eğilimleri var.
Kaynak (www.diyetform.com)
Aralık 6, 2006 at 7:12 pm
Sayın Size Sahibi,
Kaynak Edindiğiniz Siteyi Belirtmek ve Sitelerin Yayınların ve Yayınlama Haklarına Göstermiş Olduğunuz (Kaynak belirtme) Büyük bir Erdemdir.
Web sitemizden Edindiğiniz Bilginin Kaynağını Belirttiğiniz İçin,
Sizi Kutluyoruz.
Saygılarımızla
Diyetform.com Üst Yönetimi
Ocak 5, 2007 at 9:38 pm
herhalde oyle dusunuyorum ki bu soya fasulyesinin hikmetlerinden biride japon erkeklerinin turk kadinlarindan daha tuysuz olmasidir
Ocak 5, 2007 at 9:43 pm
turkiyede insanlarin beslenme aliskanliklarini degistirmeleri ve iyi yonde beslenme aliskanligi kazanmalari radikal tatlara dayanan turk mutfaginin bir nebze olsun pasifik tarzi dogal ve sebze agirlikli beslenmeye kaydirilmasinin zor oldugunu dusunuyorum turkiyede soya turevi maddeler ancak ticari amaclarla fabrikalarda kullaniliyor ve uretilmesi ve insanlara yararli olmasi dusunulmuyo
Şubat 21, 2007 at 2:35 pm
kmömmmkofgöm
fghfghfghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhjoşkidlmo
ghklmlşömmkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkhhhhh
hxdgh
dfgh
gdfh
Şubat 23, 2007 at 9:20 pm
Helal olsun şu japonlara işi biliyorlar demek
kadınları oldan çok çekiçi
Mart 9, 2007 at 3:36 pm
m.ali_60@hotmail.com(kızlar ekleyin çok karizmatiğim 23 yaşındayım)
Mayıs 15, 2009 at 2:08 pm
kendini birşey zannrtme
Mart 9, 2007 at 3:37 pm
gerçek adım muhammet
Mart 9, 2007 at 3:39 pm
hala eklemiyorsunuz
Ekim 21, 2010 at 1:30 pm
Lan gerizekaLı seni kim ekLer? burası arkadaş buLma sitesimi?!
git başka yerde ara m*l
Mart 17, 2007 at 6:32 am
YENİ BİR SİTE HAZIRLADIK, İLGİ VE ÖNERİLERİNİZİ BEKLİYORUZ:
http://www.dost.jp
Mart 21, 2007 at 10:41 pm
http://www.diyet.com.tr sitesinde de güzel bilgiler var vakın isterseniz. faydalı olabilir
Mart 22, 2007 at 12:59 pm
TÜRKLER NEDEN ŞİŞMANLAR
Mayıs 20, 2009 at 4:37 pm
çünkü senin gibi salaklar aptal ne bilem
Mart 24, 2007 at 4:14 pm
asd
Mart 31, 2007 at 4:01 pm
herkeje merjhajba ben taukaşi japanım iştanbulde yaşiyorım pek türkjçe konujamıyarım neyse herkeşi bajy
Nisan 2, 2007 at 12:39 am
fdfdfd
Nisan 2, 2007 at 12:40 am
küçük insanın lokmasıda küçük oluyo demekki..
Nisan 4, 2007 at 1:38 pm
Bu japonlar dünyanın en akıllı insanları.
Nisan 24, 2007 at 4:29 pm
diyet uygulamaya gerek olmadan da sağlıklı beslenmek mümkünmüş demek ki.
Mayıs 14, 2007 at 6:33 pm
BEN JAPONLARIN HASTASIYIM EVLENME TEKLIFI EDIYORUM KABUL EDEN VARMI?
Haziran 10, 2007 at 9:35 am
araştırmak için
Temmuz 24, 2007 at 11:42 am
allah akıllardan etmesın
Ağustos 13, 2007 at 5:17 am
japonlar her gün pilav yer ama kadınları çok güzel
Ağustos 15, 2007 at 3:38 pm
Arkadaslar ben bir yildir Japonya da yasayip donmek uzere olan biri olarak bir seyi vurgulamak istiyorum. Evet Japonlar her ogun pilav yerler ama dikkatli olun onlar pilavi yagsiz ve tussuz olarak haslarladiklari pirincden imal ederler. Sakin her ogun Turk usulu pisirilmis bol yagli ve tuzlu pilavi yiyerek formda kalabileceginiz akliniza gelmesin. ! porsiyon Japon pilavi= 200 kalori
1 porsiyon Turk pilavi= 400 kalori
aman dikkat
Ocak 9, 2008 at 7:49 am
çooooooooooookgüzel daha çok ayrıntılı olabilir
Nisan 9, 2008 at 7:17 pm
japonfsulyesini nasılbilşirsiniz
Nisan 28, 2008 at 4:45 pm
lan sen kimsin
Nisan 28, 2008 at 7:21 pm
gozilla gibi
Nisan 28, 2008 at 7:23 pm
orospu çocuğu amcık kabbe faişe
Ekim 21, 2010 at 1:33 pm
Aynı sen işte lan sapıq o küfürler boy boyyy sana monte olsun! [özür dlerm herksten]
Nisan 28, 2008 at 7:25 pm
japon kadınları çok güzel sevişmek vetecavüz etmek isti yorum ve sikişmek
Ekim 21, 2010 at 1:36 pm
Laan! ‘kasem adlı kullanıcı’ gerizekalımısın lan sen? terbiyesiz.! terbiye denilen birşey sende ne ararki bas qit lan !
Eylül 17, 2008 at 4:07 pm
geri zekalı ya (kasem diyorki) salak mısın sen terbiyesiz sen ne diyorsu n anan sana hiç terbiye öğretmedimi bayramlık ağızımı açtırma şer…………sen türksen türklüğünü bil be
Aralık 3, 2008 at 7:16 pm
bence belli ahlak seviyesinin altındakiler yazmasın.kendini bilmezler..
Aralık 3, 2008 at 7:19 pm
ve türkler bu kadar ahlaksız olamaz dıye yınelıyorum.kişiliği oturmamış ınsanlar bu kadar densız ve terbıyesız olabılıyormuş demek kı
Ocak 30, 2009 at 8:09 pm
ne buya
Mayıs 24, 2009 at 8:34 am
bencedeyaaa
Şubat 10, 2010 at 3:17 pm
kadınlardan yana ilk tercihim orta asya ondan sonra japonlardır. bugün gördüğüm kızı size anlatmam için 100 satır yazmam gerekir.
hadi selametle..
Temmuz 19, 2010 at 5:43 pm
1 aydan biraz fazla bi süredir yanlızca hafta da 1 balık,hergün balık yağı dışında et kesinlikle yemiyorum.oldukca hafiflediğimi,arada tatlı uyku halleri yaşamaya başladığımı söyleyebilirim.daha önce böylesi bir hafiflik,arada hoş dinlendirici uyuklamalar olmazdı.balık yağı ve balık çok sağlıklı.kırmızı etten çok sağlıklı…
Ekim 2, 2011 at 10:19 pm
Keske yagsiz buharda pilavin tarifini de verseydiniz :)
Faydali bir makale olmus, elinize saglik
Ekim 12, 2011 at 6:37 am
Süper bilgiler emeğinize sağlık
Ekim 12, 2011 at 6:44 am
Buharda yağsız pilav : tencereye 1 su bardağı yıkadığın pirinci koy ve üzerine çıkacak şekilde kaynamış su ilave et.suyunu çekince afiyet olsun…
Şubat 1, 2012 at 1:10 pm
ulan kendinize gelin be! ahlaksız terbiyesizler aynaya bir bakın kendinizde ne görüyorsunuz?terbiyesizlikmi? BURASI DOĞRU DÜZGÜN BİR SİTE KÜFÜR EDİCEKSEN DEFOL GİT! bu ülke neden böyle neden şöyle diyolar ya sizin yüzünüzden oldu işte herşeye küfür eden ayılar sayesinde böyle oldu(diğer arkadaşlarımdan özür diliyorum böyle şeyler yazmak istemezdim)
bu arada xxxx’e kesinlikle katılıyorum bunlar kişiliği yerine oturmamış insanlar
Mart 27, 2012 at 10:28 am
asil millettir japonlar vesselam
herkonuda
Mayıs 7, 2012 at 6:37 pm
bcngfjfgdfshdfgjsgdvgdgdyrdyaydhgfjggişlodkdhdfjfhfhiiijdfıdyfuıhdjgdfujdfgmd nsgdutsdutus shgdfıysjhgfg sdhgıfksghhdf shdfıyfjg sdhfsjgfj dsghuıdfydutfufsutfgtduyr jdgf jhg skd g jsdsgdgdgsdfgshfdıyfyfgdggfjhdgfhkdsgfjdsf njshdskhsdhf ,
Temmuz 27, 2012 at 10:39 am
JAPONLARA HAYRANIM
Mayıs 5, 2013 at 6:47 pm
bu japolar yok mu :)
Nisan 10, 2014 at 7:06 am
japonlar çok iğrenç
Nisan 10, 2014 at 7:07 am
çünkü böcek yiyorlar
Mayıs 10, 2017 at 3:59 pm
Japonlar iğrenç falan değil.Japonları çinlilerle karıştırmayın lütfen.Japonların hiç tatlı yemeyişlerinin sebebi küçüklükten beri alışık olmaları bu yüzden onlarda iğrenç diye adlandırdığımız yemekler aslında iğrenç değil.Bizim dinimizde mesela domuz Eti yemek yasak.Onu yemezsin olur biter.Ayrıca Çinliler böcek yer.
Temmuz 8, 2017 at 9:31 am
Sitenizi çok beğendim harika
Ağustos 21, 2017 at 6:53 am
Watashı wa nihonjin dese
Şubat 25, 2021 at 10:03 pm
1. sapık ve sapkın düşünceli insanlar insanlığın düşmanıdır!!!
2. pilav tarifi ve japon gibi yeme alışkanlığı ile bilgi için teşekkürler
3.JAPONLAR BÖCEK MÖCEK YEMEZ TAYVAN DEİL ORASI!!!
4. japonların ekonomisi türkiyenin kine 1000 basar desem yeridir!